O aktivnostima Udruge žena HERA iz drugih medija

PODRAVSKI LIST:  (NE)RAVNOPRAVNOST ŽENA  U SVIJETU PODUZETNIŠTVA

Udruga žena Hera Križevci organizirala je u povodu međunarodnog dana žena tribinu s temom Ravnopravnost žena u svijetu poduzetništva.

Osim predsjednice udruge Marine Švagelj tribini su prisustvovale predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Dušanka Čokić, predstavnica Poduzetničkog centra Križevci Tanja Lugomer Pomper kao i brojne Križevčanke.

Sudjelovanje žena u poduzetništvu kao i politici ne može se bitno odijeliti od ostalih aspekata kada su ženska prava i ravnopravnost spolova u pitanju pa se tako moglo čuti kako se od kada su izborile pravo glasa ništa značajnije za žene nije promijenilo.

-U našem je društvu i dalje prisutna piramidalna ravnopravnost koja govori kako raste stupanj odlučivanja u nekim važnim gospodarskim, pravnim ili političkim odlukama tako se smanjuje udio žena u donošenju tih odluka. To je izvrstan pokazatelj kako mi još uvijek živimo u tradicionalnom društvu te smo skloni  tradicionalnim podjelama rodnih uloga na muške i ženske poslove.-rekla je predsjednica udruge Hera, Marina Švagelj.

Žene koje se odluče za karijeru, društvo često negativno doživljava, rijetko mogu raditi na visokim položajima, a za isti su posao slabije plaćene od muškaraca i to usprkos činjenici kako je značajno više mladih visokoobrazovanih žena, čak 60 posto.

Konkretnih podataka koliko je žena u poduzetništvu, nema ili nisu dostupni, no zato se zna kako se one susreću sa daleko većim problemima od muškaraca kada pokreću neki posao.

-Počevši od činjenice da žene teže dobivaju kredite u bankama, da imaju djecu za koju se moraju brinuti i nekamo ih smjestiti do toga kako najveći dio posla odrađuju same. Možda ženama fali određena doza drskost da se same izbore za sebe.- rekla je o položaju suvremene žene, predsjednica Povjerenstava za ravnopravnost spolova Dušanka Čokić.

Tekst napisala i fotografije snimila: MELITA HORVAT

Fotografije snimila: MELITA HORVAT

Na fotografijama:  1.sudionice tribine Dušanka Čokić, Marina Švagelj i Tanja Lugomer Pomper